Veda lääketiede  - ama vata pitta kapha

Tämä artikkeli on lyhennelmä julkaisusta Journal of bacteriology and infectious diseases -sivuilla vuonna 2020.

1. Ayurveda filosofiaa

Se on maailman vanhin järjestäytynyt terveydenhuolto -kokonaisuus, joka on peräisin Intiasta ja on kirjoitettu tuhansia vuosia sitten. Ayurvedan perusfilosofia, "käännettynä" nykykielelle, on: "Sekä aine (= keho) että mieli ovat syntyneet ilmentymättömästä, ei-aineellisesta, tietoisuuskentästä, jota kutsutaan myös yhtenäiskentäksi". Terveellä ihmisellä vallitsee tasapaino mielen ja kehon välillä, ja tämä tasapaino heijastuu sydämen toimintaan. Sydämen toimintaa tutkimalla voidaan havaita mielen ja kehon tasapaino- ja epätasapainotilat. Avainsanat ovat "ole onnellinen", "ole selkeä (be simple englanniksi)", "ota rennosti", "ja ole tasapainoinen". Jos olet onneton tai stressaantunut, se on seurausta epätasapainosta tai ei -toivotusta fyysisestä materiaalista mieli-keho järjestelmässä.

1.1 Käsitteiden määrittelyä


Minun oppijärjestelmäni on maharishi ayurveda , jossa on noin 40 osa-aluetta Yleisimpiä ovat ruokavalio -ohjeet, jooga, meditaatio ja Veda-astrologia. (Sana Maharishi viittaa aina siihen, että koulutuksen tai hoidon järjestää TM järjestö.) Kuinka Maharishi ayurveda poikkeaa "tavallisesta"  ayurvedasta? No, se painottaa tosi paljon lääketieteestä tutuksi tullutta tieteellistä tutkimusta ja tuotteiden modernia laatuvalvontaa. Ja tokihan "tavallisessakin" on eri koulukuntia. No mitä on integrative ayurveda ? Siinä pyritään opettamaan tavallisille nykyaikaisille lääkäreille ayurvedaa täydentäväksi hoitomuodoksi. Minäkin kävin tuommoisen kurssin, vaikka en lääkäri olekaan.. Entä Veedinen lääketiede? Se tarkoittaa samaa kuin Ayurveda(, joka puolestaan tulee sanoista "ayur" eli elämä ja "veda" eli tieto.)


Maharishi Ayurveda ruokavalio ? ama pois ja vpk doshat kuntoon
Maharishi Ayurveda ruokavalio ? ama pois ja vpk doshat kuntoon

2. Linkkejä


Kirjailijan ja lääketieteen opettajan blogi : Deepak Chopran  sivut

Suomenkielinen Maharishi Ayurveda sivusto 

transsendenttinen meditaatio Suomessa. TM liitto ry pitää hallussaan opetuksen historiallisen alkuperän vaalimista

Maharishi Ayurveda tutkimusta 
 

Maharishi Mahesh Yogi Wikipediassa. MMY on maharishi vedic medicinen kehittäjä. No tuo uusi sana on täysin synonyymi Maharishi ayurvedalle.

Ama teoria ja käytäntö ( blogikirjoitus )

Doctor's Stuart Rothenberg ja Nancy Lonsdorfin sivut,  Maharishi integratìve ayurvedasta. Minä sain perustietoni Rothenbergin ja Nancy Lonsdorfin internetkurssilla. Etuliite "maharishi" viittaa aina siihen, että hoito tai kurssi on TM järjestön ylläpitämä.

3. Ama ja ruoan kulku suolistossa

Riittämätön ruoansulatus jättää osan ruoka-aineesta sulamatta. Sulamaton ruoka-aines ama imeytyy ruoansulatuskanavasta verenkiertoon ja kaikkiin kudoksiin tukkien aineensiirtokanavat ja aiheuttaen sairauksia. Amaa on kahta lajia: suuret molekyylit ja vapaat radikaalit. Liiallinen ama aiheuttaa mm. Pitkäkestoista selittämätöntä väsymystä, "elämässä ei ole ryhtiä", aamulla on lievä valkoinen erite kielen päällä. Ongelmaa hoidetaan normalisoimalla ruoansulatus, jolloin aman tuotanto pysähtyy. On myös erityisiä detox kuureja, kuten Panchakarma. Jotkut länsimaiset lääkärit sanovat, että 80% sairauksista johtuvat ruoansulatuskanavan ama ongelmista. Ne ovat suhteellisen helppoja parantaa. Monissa tapauksissa riittää, että noudatat kahta yksinkertaista sääntöä: 1) Älä juo tai syö kylmää ruokaa . Kylmä pysäyttää ruoansulatuksen ja aloittaa aman kertymisen. 2) Älä syö mitään vaikeasti sulavaa. Tämä on niin loogista, ettei lisäselvityksiä tarvita.

Aman poistumista edesauttaa, jos ei syö paljoakaan prosessoitua ruokaa eikä "eilisen tähteitä". Ruoan tulee olla tuoretta, kuten hedelmät ja tuoreina kypsennetyt vihannekset. Moni raakaruoka on liian huonosti sulavaa.

4  Maharishi Ayurveda ruokavalio , vata pitta kapha

3 mieli-keho -operaattoria eli doshaa eli "kehotyyppiä" hallitsevat kehon toimintoja. Ne ovat Vata, Pitta ja Kapha. Vata hallitsee kaikkea, joka liikkuu tai muuttuu, kuten esimerkiksi hermosto tai ruoan kulku suolistossa. Pitta hallitsee ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa. Kapha hallitsee kudosten muodostumista. Jos jokin näistä kehotyypeistä on häiriintynyt, seuraa sairauksia. Yleensä yksi kolmesta on hallitseva jokaisessa ihmisessä. Joillakin on jopa 2 tai 3 epänormaalin voimakasta. Vata ongelma voi tehdä henkilöstä esim.ylikierroksilla elävän, joka suuntaan "sinkoilevan" puhe"koneen". Pitta -ongelma tekee esimerkiksi aggressiivisia uraohjuksia. Kaphaongelma tekee esimerkiksi syvästi masentuneen ylipainoisen.  

4 1 Tarkemmin sanottuna

jokainen dosha voi olla vähintään neljässä tilassa: 1) normaali,ei häiriintynyt 2) dominoiva, mutta ei häiriintynyt. 3) dominoiva ja häiriintynyt. 4) Ei dominoiva, mutta silti häiriintynyt. (Todellinen Vaidya eli Intialainen "kansanparantaja" tietää vielä enemmän olotiloja). Esimerkiksi, jos pitta on liian hallitseva, mutta ei häiriintynyt, henkilö on menestyvä ura "ohjus". Jos hänen pittansa kuitenkin häiriintyy, seurauksena on EI-menestynyt, riidanhaluinen, ylikriittinen, joka syyttää muita ihmisiä kaikista elämänsä pettymyksistä.

4.2 ayurveda testi ja kehotyyppiongelmien hoito

 

Muinainen tapa arvioida kehontyyppi  -tasapainotilat ja häiriöt on pulssiluenta, jossa Vaidya tunnustelee kolmella sormella asiakkaan ranteen kolmea herkkää doshapistettä. Kehotyyppiongelmat hoidetaan enimmäkseen syömällä oikeita ruokia, jotka tasapainottavat kyseistä doshaa. Tässä ruoan maku ja perusominaisuus tulevat tärkeiksi. Esimerkiksi omena nostaa hyvin surullisen ihmisen mielialaa  erityisen makunsa vuoksi. Ja hyvälaatuinen luomu ruokasuola ja vata ruokavalio "tykkäävät" toisistaan suolaisen maun vuoksi. Hyvä ayurveda ruokavalio koostuu kaikista kuudesta perusmausta (makea , hapan , kutistava kuten papu , kirpeä kuin chili , suolainen ja öljyinen) painottaen yksilöllisiä kehotyyppitarpeita.  Lisäksi on olemassa  6 ruoan terveellisyyteen vaikuttavaa perusominaisuutta, (kuten esimerkiksi kevyt kuin  ohrapuuro ja omena sekä raskas kuin roskaruoka. )Jonkinlaisen arvion omasta kehotyypistään voi saada menemällä Vedalila -verkkokaupan nettisivuille kysymystestiin. Se palvelee myös Suomeksi. 

Itse olen käynyt kymmenisen kertaa pulssitestissä ja yhtä monesti käynyt läpi kysymystestin.  Testin luotettavuus vaihtelee valitettavan usein jopa päivittäisen kehon tilan perusteella. En siis luota kumpaankaan menetelmään. Ainoa tapa saada ajankohtaista doshatietoa kehostaan on oppia "yrityksen ja erehdyksen kautta" lukemaan itse omaa kehon tilaansa ja sen muutoksia.

Kehotyyppiongelmia hoidetaan siis pääasiassa syömällä elintarvikkeita tai luonnonlääkkeitä, jotka alentavat tiettyä doshaa. Esimerkiksi hyvä vata ruokavalio sisältää mm. rauhoittavia ja lämmittäviä ruokia, koska vatan perusominaisuudet ovat kylmyys ja stressi. Rauhoittavia ovat mm. makeat ja rasvaiset/öljyiset ja lämpimyyttä ruokaan saa inkiväärillä. Hyvä pitta ruokavalio sisältää mm. makeita ja rasvaisia/öljyisiä ruokia, mutta EI voimakkaita mausteita( ei edes inkivääriä paljon). Pittan tulee syödä vatsalle lempeää. Hyvä kapha ruokavalio EI sisällä makeaa eikä rasvaista/öljyistä. Kaphan on hyvä syödä tulisiakin mausteita, kuten inkivääri ja mustapippuri

4.3 Yrttivalmisteista lyhyesti


Veda lääketiede tuntee tuhansia voimakkaitakin yrttejä, joilla hoidetaan aina yhtä tiettyä sairautta aiheuttaen joskus haitallisia sivuvaikutuksiakin.  Mutta erityisesti Maharishi ayurveda tuotantolaitokset pyrkivät valmistamaan monen yrtin yhdistelmiä, joissa yksi yrtti on varsinainen vaikuttava ainesosa ja muut yrtit ehkäisevät niitä haitallisia sivuvaikutuksia.

4.4 Aromaterapia ja Gandharva veda

vaikuttavat molemmat aivojen limbiseen järjestelmään. Molempien käyttöön liittyy paljon tunne-elämyksiä. Gandharvaveda on musiikkia, jonka valinnassa sekä kellonaika että hoidettava dosha ovat keskeisiä. Vuorokaudenajat jaotellaan kolmen tunnin jaksoihin ja lisäksi esimerkiksi sitar instrumentin ääni rauhoittaa pittaa ja huilun ääni vataa. Jokaiselle doshalle on oma instrumenttinsa.

5. Minun viestini : ensin ruoansulatus kuntoon

Koko maailmalle haluan kertoa, että terveydenhoidon ammattilaiset aloittaisivat  uuden potilaan hoidon AMA POISTOLLA: lla. Ja kaikki muut toimenpiteet tulisi tehdä sen jälkeen, kun se on poistettu. MIKSI? Opi seuraava luku.

5.1 Oppimista voidaan verrata koulunkäyntiin 

On olemassa helppoja perusasioita ja sitten vaikeita "lukion" asioita. On ihanteellista oppia asioita tietyssä järjestyksessä, aivan kuten koulussa. Ensimmäisen luokan lapset oppivat ensin lukemaan ja laskemaan. Kuudes luokka harjoittelee jo yhtälöitä, joiden olemassaolo olisi mysteeri ja ihme ensimmäiselle luokalle. Sitten lukiossa kohdataan integraalit ja logaritmiset yhtälöt. Maharishi Ayurveda on oppimisjärjestelmäni. Se on "räätälöity" länsimaisten "hurrikaanien" tarpeisiin. Koulutuksessani "ensimmäisen luokan lapsia" kehotettiin ensin poistamaan ama eli poistamaan sulamaton ja verenkiertoon imeytynyt myrkyllinen aines elimistöstä

5 2 Tietenkin vahvimmat eli 20% aloittelijoista

Voivat mennä suoraan ylempiin luokkiin, jos heillä on erittäin hyvä ruoansulatus. Aman poistaminen on helppoa ja siksi sopii kaikille. Intialaista elämäntapaa ei tarvita aman poistamisessa. Itse asiassa ayurveda -koululaiselle intialainen elämäntapa on lukioasia. Käytäntö osoittaa, että sana Intia karkottaa 30% potentiaalisista asiakkaista ja sana "intialainen elämäntapa" ajaa pois loput 30%. Näin siis länsimaissa. Sanapari on kauhistus ensiluokkaiselle opiskelijalle. Yleisesti ottaen kukaan ei halua muuttaa elämäntapaansa. Kaikki haluavat vain niitä etuja. Näin Ayurvedasta tulee yksinkertainen ja helppo.

6. Tasapainoteoria

Ihmisen tasapainoa säätelevät useat sadat mekanismit. Esimerkiksi jos verenpaine laskee, mekanismi alkaa nostaa sitä ja päinvastoin. Kaikki Maharishi ayurveda -hoidot normalisoivat tasapainomekanismeja. Esimerkiksi aloittelevan joogaharjoittajan ei pitäisi mennä liian nopeasti vaikeisiin asentoihin tai asanoihin. Joogan "ääripäät" ovat "ei mene eteenpäin ollenkaan" ja "eteenpäin suurimmalla nopeudella". Ja lenkkeilijän pitäisi juosta puolivauhdilla, koska juoksemisen kaksi ääripäätä ovat nollanopeus ja täysi vauhti.

 Veda oppeihin kuuluu myös terveyttä edistävä päivärutiini. Stressiä siitä ei saa tulla, mutta erityisesti vata tyyppi tarvitsee säännöllisyyttä elämänsä kulkuun. Vatahan on se, joka stressaantuu eniten.

7. Terveyden osa-alueet

• Fyysinen terveys ( lääketieteestä tutuksi tullut)

• Mielenterveys (esimerkki psykiatrien työalueesta)

• Henkinen terveys (esimerkiksi meditaation alue)

• Sosiaalinen terveys (lähinnä ihmissuhteet)

• Ympäristön terveys (myrkyllisyys kehossa, elinoloissa ja ympäristössä jne.)

• Korkeimman johdatus (siten, että et halua huutaa sitä kaikille muille ihmisille!)

8. Vedapiireissä on monenlaista neuvojaa -  blogi

Olet luultavasti kuullut tarinoita perheistä, joissa jokaisella perheenjäsenellä on oma ruokavalionsa kehon tyypin mukaan jne. Monet ihmiset käyttävät valtavia määriä hermoenergiaa ja aikaa kaikenlaisten erityisohjeiden noudattamiseen. Mielestäni ohjeet on asetettava tärkeysjärjestykseen ja helppouteen. Aina kun niistä tulee stressaavia, se kertoo liiallisesta yrittämisestä. Sosiaalinen ulottuvuus on myös muistettava. Monet ovat niin innoissaan, että he alkavat kertoa ystävilleen, mitä erikoisruokaa käyttää. Kukaan ei uskalla kutsua tätä henkilöä käymään, kun emäntä epätoivoisesti ajattelee: "Mitä se voi tarjota nyt, kun kyseessä on erityisruokavalio?"

9. Intian perinteisen terveydenhoidon historiaa

Se on tuhansia vuosia vanha oppi orgaanisesta kokonaisvaltaisesta lääketieteestä ja tautien ehkäisystä. Kukaan ei tiedä kuinka kauan sitten tämä tieto luotiin, mutta 5000 vuotta sitten se tallennettiin paperille (tai vastaaville kirjoitusvälineille) Intiassa. Ensimmäinen ja suurin ayurvedan takaisku tuli brittiläisen siirtomaavallan aikana. Brittiläiset isännät yrittävät julmasti ja systemaattisesti juurruttaa pois kaikki opit Intiasta ja korvata ne omilla lääketieteellisillä opeillaan.

10. "Elämä ja Veda" -tieto säilyi

parhaassa muodossaan eräissä eristyksissä eläneissä perheissä. Tieto välitettiin enimmäkseen isältä pojalle, koska siirtomaalaiset estivät kaiken muun tiedonkulun. Voidaan sanoa, että jopa nykyaikaisessa Intiassa oppiminen ja tieto ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevia. Melko monet "klinikat" toimivat niin huonosti, että länsimainen turisti pääsee pois hoidoista yhtä sairaana kuin sinne mennessään. Viime vuosina on laadittu laatusertifikaatteja, joiden avulla turisti voi valita parhaan mahdollisen hoidon. Maharishi Ayurveda -klinikoiden laatusertifikaatit ovat huippuluokkaa.

11. Rentoutumistekniikat - nekin ovat osa Vedaa

Useimmat rentoutumistekniikat toimivat tuskin ollenkaan. Rentoutumisaste on sama kuin istuessasi silmät kiinni. Erityisesti keskittymistekniikat aiheuttavat pitkällä aikavälillä vain päänsärkyä ja vata -ongelmia. Mielikuvitusmatkat jonkin rauhallisen järven rannalle jne. Eivät ainakaan toimi minulla. Minun kohdalla transsendenttinen meditaatio TM on toiminut hyvin Ja muista, että meditaatio ja rentoutuminen ovat Vedan tärkein osa. Ne on opittava ennen kuin voi keskittyä kunnolla esimerkiksi Maharishi ayurveda -ruokavalio suosituksiin käytännössä. Meditaatioita on tutkittu tieteellisesti pääasiassa asettamalla aivosähköiset EEG-anturit päänahan eri mittauspisteisiin mittaamaan sähkön vaihtelua aivojen eri osissa. Suurin osa tutkimuksista koskee transsendenttista meditaatiota, jonka aikana mittauspisteiden väliset jännite -erot synkronisoituvat eli koherenssi kasvaa.

Kirjoituspaikkana inspiroiva Kuopio eli minun " elämä ja Veda "   

Katso video


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita